Lokale besturen in Vlaanderen staan midden in een digitale (r)evolutie. Digitale dienstverlening is niet langer een optie, maar een vereiste. Burgers verwachten niet alleen snelle en efficiënte service, maar ook toegang tot duidelijke en actuele informatie. Tegelijkertijd worden Vlaamse besturen door de Vlaamse overheid aangestuurd om hun interne processen te stroomlijnen en beleidsdoelstellingen te vertalen naar concrete resultaten. Maar wat is nu echt mogelijk met digitale dienstverlening, procesoptimalisatie en tools zoals de Lokale Producten- en Dienstencatalogus (LPDC) en de Interbestuurlijke Producten- en Dienstencatalogus (IPDC)?
Ben jij klaar voor digitale dienstverlening?
In de blogserie ‘Waar of niet waar’ onderzoeken we de vragen die lokale besturen dagelijks bezighouden. Kunnen burgers werkelijk rekenen op toegankelijke digitale diensten? Is het haalbaar om overal en altijd actuele informatie te bieden? En is procesoptimalisatie echt dé oplossing voor betere dienstverlening? We zetten feiten en aannames naast elkaar om je te helpen een helder beeld te krijgen van de kansen en uitdagingen binnen digitale dienstverlening – zodat je kunt instappen in deze (r)evolutie.
Lees verder en ontdek wat Waar of Niet waar is over (de technische invulling van) digitale dienstverlening:
- Waar of niet waar: Toegankelijke digitale diensten voor de burger zijn werkelijkheid?
- Waar of niet waar: Altijd en overal toegang tot duidelijke informatie?
- Waar of niet waar: Procesoptimalisatie hét antwoord voor betere burgerdienstverlening?
Waar of niet waar: Toegankelijke digitale diensten voor de burger zijn werkelijkheid?
In de huidige digitale wereld verwachten wordt vanuit de burgers én vanuit de overheid aangestuurd op digitale en toegankelijk dienstverlening. Burgers verwachten dat lokale besturen producten en diensten (zoals een rijbewijs of parkeervergunning aanvragen) ook online beschikbaar maken, terwijl de overheid pleit voor eenvoudige en toegankelijk dienstverlening zodat ook minder digitaalvaardige burgers meekunnen met de maatschappij, zo blijkt uit het Regeerakkoord 2024-2029.
Is het waar dat er een antwoord mogelijk is op de overlappende vraag van deze partijen? En welke rol speelt de Lokale producten- en diensten catalogus en de Interbestuurlijke producten- en diensten catalogus van Vlaanderen hier een rol in? Klik hier om verder te lezen.