Serviceportaal
BCT werkt samen met Pelt aan technologische oplossingen van de toekomst.
Download case study

Gemeente Pelt

Dots

Pelt gaat voluit voor digitale informatievoorziening.

De Limburgse gemeente Pelt stond voor een grote technologische uitdaging: hoe kunnen medewerkers van de gemeente vragen van burgers, alsook van medewerkers beter opvolgen en beantwoorden. BCT werkte daarvoor samen met Pelt aan een gebruiksvriendelijke interface die het Corsa Mid-Office met de generieke procesmanagement applicatie iGEN integreert.

Dankzij deze integratie hebben BCT en de gemeente Pelt de fundamenten voor een nog slimmere (digitale) informatievoorziening gelegd.

AANLEIDING

Vlaanderen radicaal digitaal

Sinds enkele jaren rolt er een digitaliseringsgolf over de Vlaamse gemeenten. De Vlaamse overheid wil met haar programma ‘Vlaanderen Radicaal Digitaal’ tegen 2024 gemeenten digitaal slimmer maken. De trend zette ook de uitdagingen van de Limburgse fusiegemeente Pelt, ontstaan in 2019 door samensmelting van Neerpelt en Overpelt, op scherp. Beide deelgemeenten hadden vóór de fusie elk hun eigen (proces)systemen. Maar ze konden niet elk op hun eigen digitale ‘eilandje’ blijven.

Het logisch gevolg was een verdere integratie van de twee software-oplossingen die beide gemeenten reeds gebruikten vóór de fusie: Corsa Mid-Office als mid-office toepassing en de generieke proces-management tool iGEN, beide van BCT.

“Met het oog op de fusie werd de proces-managementtool iGEN in huis gehaald. Dankzij iGEN kunnen vele (ondersteunende, management en kern) processen op een generieke manier beschreven worden. Om beide tools nog beter op elkaar af te stemmen, moesten ze diepgaander geïntegreerd worden.”

Christof Meekers, diensthoofd ICT, DIV & Innovatie – gemeente Pelt

AANPAK

Nauwe samenwerking

Daarom ontwikkelden BCT en de gemeente Pelt in nauwe samenwerking een doorgedreven iGEN – Corsa Mid-Office integratie die beide toepassingen maximaal op elkaar afstemt.

Na de initiële gesprekken in de werkgroep in januari 2020, ontwikkelde BCT de iGEN-Corsa integratie voor de gemeente Pelt in amper vier weken tijd. In maart volgden al de eerste ketentesten en begin mei werd de oplossing gefinaliseerd. In minder dan een halfjaar tijd kon Pelt de oplossing uitrollen.
Jan Vermeulen is erg tevreden over het ontwikkeltraject.

“Het is erg aangenaam dat BCT zo aandachtig naar ons luisterde tijdens de werkgroep en onze noden nauwgezet in kaart bracht. Ook tijdens de ontwikkeling werden we nauw betrokken. We kwamen als het ware samen tot het uiteindelijke resultaat. De korte lijnen om te schakelen met de ontwikkelaars, zijn essentieel. Meestal loop je al bij je eerste schermen tegen nieuwe inzichten aan.”

Jan Vermeulen, Toepassingsbeheerder – gemeente Pelt

 

RESULTAAT

Automatiseringsscherm

Eén van de voordelen van iGEN is de koppeling met de productcatalogus IPDC van Bestuurszaken Vlaanderen. Die hele lijst, waaronder bijvoorbeeld de aanvraag van een eID, een rijbewijs, een attest voor de interventie van de brandweer, … wordt beschreven in iGEN.

Door de integratie van beide oplossingen wordt de informatie uit iGEN meteen doorgestuurd naar Corsa Mid-Office. Op basis van de parameters in iGEN, die de gemeente Pelt zelf kan ingeven, bepaalt iGEN, via het automatiseringsscherm, nu de afhandeling in Corsa.

“Met de iGEN-Corsa integratie heeft BCT ervoor gezorgd dat een beschrijvende procesbibliotheek, ook effectief operationeel wordt toegepast. Hierdoor ontstaat er een sterke en unieke link tussen de procesbeschrijving en de dagelijkse praktijk.”

Jan Vermeulen, Toepassingsbeheerder – gemeente Pelt

TOEKOMST

Uitrollen bij verschillende diensten

De komende maanden zal de dienst ICT, DIV & Innovatie de oplossing verder uitrollen bij verschillende diensten.

“De integratie iGEN-Corsa werd intussen al door verschillende medewerkers zeer positief onthaald. Niet elke dienst loopt hierin graag voorop, maar eens de mogelijkheden en voordelen duidelijk worden, springt men maar al te graag mee op de kar. En daar helpen we natuurlijk met alle plezier bij”

Ann Claes, Toepassingsbeheerder – gemeente Pelt

Download case study